SISTE NYTT

Aktuelt

Aktuelt

Velkommen til Riksantikvarens Høstmøte på Røros

Riksantikvaren inviterer til Høstmøtet, som i år skal holdes på verdensarvstedet Røros 1. og 2. november. Få med deg Norges arbeid med verdensarven, hva Unesco sier om kulturminner i krig og konflikt, fersk forskning på frivillighet og spennende parallelsesjoner.

Publisert: 1. oktober 2022

Aktuelt

Sommer langs historiske veger og vegfar

Historiske veger og vegfar er attraksjoner som gir mange flotte natur- og kulturopplevelser. Vi som bruker Kulturminnesøk er glade i å gå på tur, og nå ligger sommeren foran oss med vidåpen dør til fjell, land og kyst.

Publisert: 27. juni 2022 | Endret: 29. juni 2022

Aktuelt

Stranges Stiftelse

Stranges Stiftelse i Klostergaten 28 i Bergen, er en tidligere sosial institusjon for «trængende og høialdrende enker og andre ugifte Quindfolk». Institusjonen ble opprettet av rådmann Strange Jørgensen i 1609 og var i drift i 363 år, helt frem til 1972. Den 19. mai i år ble Stranges Stiftelse fredet.

Publisert: 3. juni 2022 | Endret: 29. juni 2022

Aktuelt

Kulturmiljø i by

Dagene blir lengre og lysere og det frister å være ute, i naturen eller i byen. Visste du at Birkelunden på Grünerløkka i Oslo er et fredet kulturmiljø? Både her i Kulturminnesøk og på Riksantikvarens nettsider finner du mye informasjon om kulturmiljø og kulturminner i, og nær byer.

Publisert: 13. april 2022 | Endret: 14. juni 2022

Aktuelt

Kvenske/norskfinske kulturminner

Kvenene/norskfinnene har levd på Nordkalotten i uminnelige tider. Livsgrunnlaget deres var sesongbetont og inkluderte fiske i hav, elver og vann, jakt og jordbruk.  I dag finner vi mange kvenske/norskfinske kulturminner og kulturmiljøer i Norge.

Publisert: 17. mars 2022 | Endret: 19. mai 2022

Aktuelt

Veier og stier – Kom deg ut-dagen 6. februar

2022 er Frivillighetens år, og regjeringen deler ut 2,5 millioner kroner til frivillige organisasjoner som rydder vei for lokalhistorie. Brukerne av Kulturminnesøk er ofte turglade folk, så dette vil vi feire. Søndag 6. februar er også turistforeningens Kom deg ut-dag, bli med!

Publisert: 5. februar 2022 | Endret: 19. mai 2022

Aktuelt

Krigens kulturminner – hør podkast

I Norge har vi flere spennende kulturmiljø, kulturminner og landskap. Hver måned velger vi ut et kulturmiljø, kulturminne eller tema, som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. I januar har vi valgt å se (og høre) på krigens kulturminner – i vår podkast om temaet.  

Publisert: 31. januar 2022 | Endret: 19. mai 2022

Aktuelt

Kirker

I Norge har vi flere spennende kulturmiljø, kulturminner og landskap. Hver måned velger vi ut et kulturmiljø eller kulturminne som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. I desember har vi valgt å se på gamle juletradisjoner og kirker. 

Publisert: 18. desember 2021 | Endret: 19. mai 2022

Aktuelt

Allehelgensaften

Allehelgensaften – kvelden før Allehelgensdag. Kjent for de fleste av oss som dagen da mange små (og store) barn kler seg ut, holder fester, eller går fra dør til dør med “knask eller knep”. Dette er til manges glede, men også til andres irritasjon.

Her kan du lese om denne kveldens historie, og se et utvalg kulturminner som forslag til steder du kan besøke i allehelgenstiden. Noen er morsomme, noen er fine, andre er triste.

Publisert: 29. oktober 2021 | Endret: 22. november 2021

Aktuelt

Breie gård

I Norge har vi flere spennende kulturmiljø, kulturminner og landskap. Hver måned velger vi ut et kulturmiljø eller kulturminne som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Månedens kulturminne i oktober, er Breie gård i Fjellsbygda, i Etnedal kommune, Innlandet. 

Publisert: 13. oktober 2021 | Endret: 19. mai 2022