PRAKTISK INFORMASJON

Om Kulturminnesøk

Her finner du informasjon om hvordan du bruker Kulturminnesøk. Her kan du blant annet lese om søkefunksjoner, bruk av kart og deling av informasjon, samt tips og triks i forbindelse med søk.

Kapitteloversikt for praktisk informasjon

Bruk denne oversikten dersom du ønsker å gå direkte til et av følgende tema:

Søkehjelp

Slik søker du etter informasjon og utforsker kulturminner i kartet.

Bruk av kartet

Slik bruker du kart for å finne kulturminner.

Kartsymboler

Forklaring på symboler i kartet.

Tips og triks

Søk på Kulturminne-ID, få flere treff på en gang, eller søk på koordinater.

Kjente feil og problemer

Ikke alt er perfekt, men vi jobber med saken.

Bidra med informasjon

Slik legger du inn et kulturminne inn i kulturminnesøk.

Deling og gjenbruk

Slik gjenbruker du tekster, bilder og annen informasjon på kulturminnesøk.

Søkehjelp

Slik søker du etter kulturminner på Kulturminnesøk:

Skriv et ord eller flere ord i søkefeltet øverst til venstre på siden. Prøv deg fram med navn på kulturminner, steder eller andre ord du ønsker søke etter. Velg kulturminne fra trefflisten du får opp, eller skriv flere ord i søkefeltet.

Du kan også bruke filterfunksjonene for å få frem kulturminner i ditt fylke eller kommune. Det er i tillegg mulig å filtrere på kategori/art, datering eller vernestatus på Lokaliteter eller Enkelminner fra Askeladden. Filterfunksjonene kan også kombineres med søkeord.

Du kan alltid bruke kartet og utforske kulturminner i et spesifikt område uten å søke (husk at kulturminnene først blir synlige ved inn-zooming til 1 km).

På visningssiden for et enkelt kulturminne kan du alltid klikke på krysset oppe til venstre i for å komme tilbake til kartet

Bruk av kartet

Du kan se trefflisten fra et søk i sidepanelet til venstre samtidig som du ser kulturminner med posisjon i kartet.

Klikk på et av symbolene i kartet for å se navn, type kulturminne, datering og vernestatus for kulturminnet. For å få en detaljert visning og mer informasjon om kulturminnet klikker du på dets tittel i kart-pop-up eller på det aktuelle kulturminnet i trefflisten til venstre. Da vises detaljert informasjon om det valgte kulturminnet, med beskrivelser, evt. bilder, sentral metadata og evt. Enkeltminner som finnes inn under det valgte kulturminnet. Om du vil utforske i kart der du befinner deg så kan du trykke på posisjon-knappen nederst til høyre i kartet.

Kart på nettbrett og mobil

Kartet er aktivt. Du kan dra i kartet, panorere eller zoome inn eller ut, og du kan alltid trykke på et kulturminne-ikon for å se navnet og gå direkte til det kulturminnet.

Kulturminner lagt inn av Kulturminnesøk-brukere vises med et personsymbol i kartet, og du kan se navnet på kulturminnet og på brukeren som har lagt det inn. For å gå til kulturminnet klikker du på tittelen i pop-up i kartet eller i trefflisten til venstre.

I kartet vises kulturminner fra Askeladden med et blågrått felt med markert blå kant (ved klikk), og enkeltminner med trekanter. Klikk for å se navnet og status for enkeltminnet. Noen kulturminner har sikringssoner rundt seg. De vises som en rød linje utenfor det fargede feltet.

Tips og triks

Vil du slå opp på et Kulturminne-ID-nummer? ID-nummeret søker du nå etter i søkefeltet.

Koordinatene til et kulturminne finnes i metadatabellen til det enkelte kulturminnet. Husk at disse koordinatene er for senterpunktet til kulturminnet, og at du kan se avgrensningen av kulturminnet i kartet på kulturminnesiden.
Trenger du å transformere koordinater kan du bruke verktøy på Norgeskart.no.

Kjente feil og problemer

Nettsidene fungerer dessverre ikke i Internet Explorer, men skal fungere på de fleste andre nyere nettlesere som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera, Safari, m.m.

Ta kontakt om du har spørsmål eller lurer på noe.

Bidra med informasjon

Alle kan bidra med informasjon om kulturminner på Kulturminnesøk – og det er enkelt!

Slik gjør du det

Har du informasjon om kulturminnene i Kulturminnesøk, eller kjenner du til kulturminner som ikke er registrert? Da kan du bidra ved å legge inn kulturminner i kartet med en beskrivelse og laste opp bilder. Du kan også legge til kommentarer og bilder til kulturminnene som allerede er registrert.
Start her med å registrere en brukerprofil, og gå i gang! Har du en brukerprofil fra tidligere versjon av Kulturminnesøk? Bruk da din gamle innloggingsinformasjon. Hvis dette ikke fungerer må du lage nytt passord for å logge inn. E-postadressen din er nå ditt brukernavn. Bruk denne når du logger inn.

Last opp bilder

Har du tatt et bilde av et kulturminne du ønsker å dele på Kulturminnesøk? Du kan laste opp bilder på alle kulturminner du finner i Kulturminnesøk. Slik laster du opp bilder.

Legg inn et kulturminne

Vet du om et kulturminne som ikke er i Kulturminnesøk? Da kan du legge det inn selv, og dermed bidra med informasjon om kulturminner som ikke er registrerte fra før. Logg inn som bruker, og klikk på knappen «Legg til kulturminne» i toppmenyen på siden. Fyll deretter ut feltene i skjemaet, og plasser kulturminnet på kartet. Du kan også laste opp bilder samtidig. Etter at du har lagret vil kulturminnet være synlig for alle, og du kan se dine kulturminner under «Min side». Du kan endre på registreringen senere, og legge til bilder, lenker og videoer.

Legg til en video

Har du en video av et kulturminne du ønsker å dele? Last den opp på YouTube og legg inn en lenke på Kulturminnesøk i feltet «Videoer» på det kulturminnet du har filmet.

Legg inn kommentar eller lenke

Har du mer informasjon om kulturminner i Kulturminnesøk? Da kan du legge inn kommentarer eller legge inn lenker til mer informasjon på andre nettsider. Du finner kommentarfelt nederst på alle kulturminnesidene, og du kan se en oversikt over kommentarene dine på «Min side».

Deling og gjenbruk

Du kan gjenbruke bilder og tekster du finner på Kulturminnesøk til det du vil, så lenge du følger reglene for deling og gjenbruk.

Lisenser

All tekst og alle bilder du finner på Kulturminnesøk er lisensiert på en av disse fem måtene:

NLOD: benyttes på tekster og innhold fra Askeladden, som er offentlig informasjon.
Creative Commons CC BY: brukes på bilder og på tekster fra brukere.
Creative Commons CC-BY-SA: brukes på en del bilder
CC0 eller PDM (Falt i det fri): brukes på bilder der brukeren har markert bildet til fritt bruk eller der bildet er så gammelt at det ikke lenger har noe opphavsrettslig vern, og dermed kan brukes fritt.

Slik gjenbruker du bilder

Alle bildene du ser på Kulturminnesøk kan du gjenbruke fritt i tråd med vilkårene for bildets lisens. Husk at fotograf alltid skal krediteres når du bruker et bilde! Du må også gjerne oppgi at du har hentet bildet fra Kulturminnesøk.

Slik gjenbruker du tekster

Tekstene på Kulturminnesøk kan du gjenbruke, men også her skal kilde/opphavsperson krediteres. For tekster og informasjon som kommer fra Askeladden skal Kulturminnesøk/Askeladden oppgis som kilde.

For informasjon lagt inn av brukere skal navnet på brukeren oppgis som kilde, og gjerne også at teksten er hentet fra Kulturminnesøk.

Har du spørsmål om bruk av bilder eller tekst fra Kulturminnesøk? Kontakt oss

Symboler

I kartvisningen i Kulturminnesøk finner du flere ulike symboler. Her er en oversikt som viser hva de ulike symbolene betyr:

 

Illustrasjon av et kulturminne Kulturmiljøer

Illustrasjon av en byggning Bygninger og infrastruktur

Illustrasjon av en byggning Arkeologiske kulturminner

Illustrasjon av en byggning Kirker og kirkesteder

Illustrasjon av en byggning Kulturminne fra publikum

Kulturminnegeometri Kulturminnegeometri

Sikringssone Sikringssone