Om Kulturminnesøk

Her har vi samlet våre nettutstillinger og utvalgte kulturminner.

Kulturminnesøk er en nettside hvor du finner informasjon om over 190.000 kulturminner og kulturmiljøer: Fredete bygninger, fredete kulturmiljøer, verdensarvsteder, kirker, arkeologiske kulturminner og kulturminner under vann. Du finner alt fra kokegroper og gravhauger, til kiosker og bensinstasjoner! Utforsk hjemstedet ditt, eller dra på kulturminnejakt rundt omkring i Norge.

Trenger du informasjon om kulturminner i profesjonell sammenheng? Da må du bruke Askeladden, Riksantikvaren sin database for forvaltning av kulturmiljø, kulturminner og landskap. Ønsker du en annen kartvisning, gå til dette tilrettelagte temakartet.

Hvem står bak?

Kulturminnesøk er en tjeneste fra Riksantikvaren, og driftes av en redaksjon. Informasjonen om de fleste kulturminnene i Kulturminnesøk kommer fra kulturminnebasen Askeladden som forvaltes av Riksantikvaren. Det kommer daglig nye kulturminner inn når fylkeskommuner, museer, kommuner, Sametinget og Riksantikvaren registrerer og oppdaterer innholdet i Askeladden.

I tillegg til kulturminnene fra Askeladden er det over 11,000 kulturminner som er lagt inn av Kulturminnesøk-brukere fra hele landet.

Hvordan virker det?

På Kulturminnesøk kan du søke etter steder, kulturminner eller emner Du kan også utforske direkte i kart. Kjenner du til kulturminner som ikke er registrert? Da kan du legge de inn i kartet og laste opp bilder. Du kan også kommentere, legge til bilder og lenker på kulturminner som allerede er registrert.

Kulturminnesøk er en åpen nettside. Du får tilgang til all informasjon på nettstedet selv om du ikke oppretter en brukerprofil og logger inn. En brukerprofil trenger du bare om du ønsker å bidra med informasjon ved å legge til kulturminner, bilder, lenker, videoer og kommentarer.

Finner jeg alle kulturminner i Kulturminnesøk?

Det er fortsatt mange kulturminner som ikke er registrerte i Askeladden. Det gjelder særlig arkeologiske kulturminner, og mange av kulturminnene som er registrert i kommunene. Det er også kulturminner vi har lite informasjon om, og beskrivelser kan være gamle og ufullstendige. Les mer om Askeladden på Riksantikvarens nettsider

Jeg ønsker å bidra med informasjon!

Du kan laste opp bilder, legge inn utfyllende kommentarer, lenker og video, eller registrere kulturminner som du kjenner til. Opprett en brukerprofil og du er klar til å gå i gang. Les mer om hvordan du går fram her.

Hvem kan jeg kontakte?

Har du et spørsmål om Kulturminnesøk eller trenger du hjelp til noe på sidene? Da kan du ta kontakt med redaksjonen her.

Du kan kontakte de som er ansvarlige for den enkelte kulturminneregistreringen i Askeladden, se under «Beskrivelse» på hvert kulturminne hvor du vil finne ansvarlig organisasjon.

Ønsker du å komme i kontakt med en bruker som har lagt inn informasjon på sidene? Ta kontakt med redaksjonen, så kan vi videreformidle din melding til brukeren.

Brukervilkår

Før du oppretter en brukerprofil og bidrar med innhold må du lese gjennom og godta brukervilkårene.

Nyttige lenker

Her finner du en oversikt over lenker som kan være nyttig i forbindelse med bruk av Kulturminnesøk:

Askeladden

Riksantikvaren sin database for kulturmiljø, kulturminner og landskap

Plan- og bygningsloven

Oversikt over gjeldende lovverk på Riksantikvaren sine nettsider.

Kulturminneloven

Oversikt over lovverk på Lovdata sine nettsider.

Riksantikvarens nettsider

Informasjon om direktoratet sine ansvars- og arbeidsområder.