Hva er et krigsminne?
Eksempler på krigsminner er blant annet stående bygninger og anlegg, infrastruktur, løse gjenstander, ikke-synlige kulturminner under bakken og under vann og steder for historiske hendelser. Noen eksempler på større kategorier er fangeleirer og krigsgraver, forsvarsanlegg som kanonstillinger og bunkere, kulturminner etter sivil motstandskamp og skipsvrak. Mindre og mer unnselige objekter er også krigsminner, som for eksempel hytter, skanser eller bunkerser, og disse finnes i våre nærområder, i de aller fleste delene av landet.
Krigens kulturminner i Kulturminnesøk
Krigsminner er et stort tema, og Kulturminnesøk har gode filtreringsmuligheter for søk relatert til krigsminner, for eksempel underkategoriene: batteri – fangeleir – festning – forsvarsanlegg – krigsminnelokalitet – kystfort – leir – militære anlegg. For å snevre inn søket til et område, kan du filtrere på fylke, kommune, eller bruke «Utforske kart». Du kan også velge forvaltningsminner eller brukerminner.
Podkast
Seniorrådgiver og arkeolog Jostein Gundersen snakker om krigens kulturminner i podkasten vår “Alt du ikkje visste om”.
Krigens kulturminner fra brukerne
Ikke alle av krigens kulturminner er festninger og batterier, noen er mindre objekter i våre nærmiljø. Mange av oss har vokst opp i nærheten av en bunker, en hvilestilling eller en hytte eller husmannsplass hvor motstandsfolk har holdt til. I Kulturminnesøk legger brukerne våre jevnlig inn objekter fra krigen. Under ser du noen eksempler på brukernes krigsminner.
Dekningsrom/bunker 2. verdenskrig-Lyngenlinja – Troms og Finnmark
Hvis du vil se etter brukerminner i ditt område er det enklest å bruke «Utforsk i kart» og se etter symbolet for brukerminner. Du kan også skrive inn søkeord i frisøk-feltet. Husk at du kan berike både forvaltningens og andre brukeres kulturminner med dine egne bilder.