Aktuelt

Askosberget Øvre

I Norge har vi flere spennende kulturmiljø, kulturminner og landskap. Hver måned velger vi ut et kulturmiljø eller kulturminne som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Månedens kulturminne og førstemann ut i denne serien, er den ny-fredete skogfinske røykstua på Askosberget Øvre, i Grue Finnskog, i Innlandet.

Publisert: 31. mai 2021 | Endret: 19. mai 2022

Askosberget øvre Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Røykstua på Askosberget Øvre ligger i Grue Finnskog i Kongsvinger kommune. Da finske innvandrere fra midten av 1500-tallet  slo seg ned i grensetraktene mellom Norge og Sverige, var det de dype skogene i dette området som ble deres kjerneområde. Hovedbygningen på en tradisjonell skogfinsk gård var røykstua, og røykstua på Askosberget regnes, med sin originale røykovn, som unik. Røykstua på Askosberget ble fredet 30. april 2021.

Askosberget ligger en ca. 45 minutters kjøretur fra Kongsvinger, ikke langt fra Svullrya, hvor du også kan besøke Norsk Skogfinsk Museum.

Hos Visit Hedmark finner du praktisk informasjon om overnatting, bespising og aktiviteter. Se lenker til høyre.

Utforsk Askosberget i Kulturminnesøk her:

Gå til kart

Aktuelle lenker 

Les mer og se bilder på Riksantikvarens nettsider

Les mer om fredningen

Her finner du Askosberget i Kulturminnesøk

Sjekk praktisk informasjon hos Visit Hedmark 

Lenke til Norsk Skogfinsk Museum

Fra røykstua på Askosberget Røykovnen i røykstua, under restaurering. Foto: Ståle Arfeldt Bergås, Riksantikvaren

Har du forslag til «Månedens kulturminne»? Send dine forslag til kulturminnesok@ra.no – vi vil ha kulturminner både fra forvaltningen og fra publikum!