Aktuelt

Ferieminner fra landeveien 2021

Sommeren 2020 bød på norgesferie, og i 2021 ser det også ut til at ferien blir i eget hjemland for de fleste av oss. Kanskje trenger du ikke reise særlig langt for å oppleve kulturhistoriske godbiter i landet vårt?

Publisert: 31. mai 2021

BP på Sysle Etter 57 år er det igjen pumper på BP på Sysle ved Vikersund. Foto: Øivind Thon

Norgesferie. Bilferie. Campingstol. Togtur. Ordene gir assosiasjoner til barndommens ferier noen tiår tilbake. Å fly var for kostbart, og utenlandsreiser en sjeldenhet. Nei – det fikk bli bilen. Eller tog, eller buss. Kanskje båt? Til mormor i Farsund eller til onkel Kåre i Nesseby. Eller bare rundt omkring, til campingplasser og severdigheter. 

Bilrelaterte kulturminner kan du oppleve både i byen og langs landevegen. I Bergen kan du for eksempel besøke den nylig fredete MIL Veteranstasjon i Lars Hilles gate 27, og i Mosjøen finner du den sjeldne og vakre Shell-stasjonen i funkis-stil, som ble fredet i 2016. 

Velger du tog heller enn bil, finnes det mange gamle togstasjoner. Både langs Bergensbanen, Dovrebanen, og Nordlandsbanen kan du se gamle togstasjoner som er vernet.

Er du ekstra eventyrlysten så frister kanskje båttur og overnatting på fyrstasjoner. Med Kulturminnesøk kan du finne frem til spennende reisemål. Bruk søkefeltet eller filterfunksjon til å finne spesifikke kulturminner, eller utforsk direkte i kartet. Får du tatt noen fine bilder undervegs? Legg de inn i Kulturminnesøk da vel! God sommer!  

I Kulturminnesøk kan du finne et utvalg av bensinstasjoner, prøv søket her:

Gå til kart

I Kulturminnesøk kan du finne et utvalg av fyrstasjoner og losstasjoner, prøv søket her:

Gå til kart

I Kulturminnesøk kan du finne et utvalg av togstasjonsbygninger, prøv søket her:

Gå til kart

Aktuelle lenker: 

Her kan du lese mer om bensinstasjoner på Riksantikvaren nettsider. 

Her kan du lese mer om MIL Veteranstasjon på Riksantikvarens nettsider.

Her kan du lese mer om Shell-stasjonen i Mosjøen på Riksantikvarens nettsider.

På Facebook finner du en gruppe for Gamle norske bensinstasjoner.