Aktuelt

Besøk et fredet kulturmiljø i sommer

Sommerferien står snart for døren, og kanskje er det norgesferie som gjelder i år også? Bruk Kulturminnesøk til å planlegge tur til ett eller flere av våre 12 fredete kulturmiljøer. Men hva er egentlig et kulturmiljø?

Publisert: 10. mai 2021 | Endret: 18. mai 2021

Hellesund
Fra Ny-Hellesund kulturmiljø Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Begrepet «kulturmiljø» kom inn i kulturminneloven i 1992 og gjorde det mulig å frede et kulturmiljø ut ifra den totale kulturhistoriske verdien av miljøet. Det vil si at kulturminnene i seg selv, som for eksempel hus, naust og stuer, ikke trenger å være fredingsverdige, men inngår i fredningen som en større helhet.  

Kulturmiljøene finner du utendørs, i byene, på landet, og langs kysten, fra Sør-Varanger i nord til Ny-Hellesund i sør. Et kulturmiljø passer perfekt for som turmål for et dagsbesøk, med bil, tog, sykkel eller til fots – avhengig av hvor du bor. Hvis du skal på bilferie i sommer kan du legge opp en rute og besøke flere kulturmiljøer. Nedenfor presenterer vi noen av kulturmiljøene.  

Aktuelle lenker:

Planlegg en reise til eller i Oslo hos Visit Oslo

Reiseinformasjon om Sørlandet finner du hos Visit Sørlandet.  

For reise til Levangerområdet, se mer hos Visit Innherred

Reisetips for Øst-Finnmark finner du hos Visit Kirkenes og Øst-Finnmark.

Bygdøy kulturmiljø, Strømsborg/Kongen Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Bygdøy kulturmiljø i Oslo

Besøker du Bygdøy kulturmiljø i Oslo, en kort tur vestover fra Oslo sentrum, kan det passe fint å sykle. Pakk nistekurv  og badetøy og legg inn en stopp på Bygdøy sjøbad eller Paradisbukta. Her kan du også besøke museene på Bygdøy, Gartneriet på Bygdøy Kongsgård og Rohdeløkken, Bygdøys eldste serveringssted i drift.

Her kan du utforske Bygdøy kulturmiljø i Kulturminnesøk:

Gå til kart
Ny-Hellesund Seilingsleden gjennom Ny-Hellesund Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Ny-Hellesund kulturmiljø, utenfor Søgne i Kristiansand

Ny-Hellesund ligger i havgapet utenfor Søgne i Kristiansand kommune og ble fredet som Kulturmiljø i 2016. Ny-Hellesund består av de tre øyene Helgøya, Kapelløya og Monsøya. Ny-Hellesund var en viktig uthavn i seilskutetida, her var det ly og le å finne for skip som seilte langs norskekysten.

Du kan komme deg til Ny-Hellesund med egen båt, eller med rutebåten MF Hannibal fra Høllen i Søgne. Båtturen tar ca. 20 minutter. Vel i havn i Ny-Hellesund kan du gå på oppdagelsesferd langs stier og strender, lære mer om krigshistorie på kystfortet og kanskje overnatte i det gamle skipsverftet?

Her kan du utforske Ny-Hellesund kulturmiljø i Kulturminnesøk:

Gå til kart
Fra Levanger sentrum Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Levanger kulturmiljø i Trøndelag

Levanger ligger litt nord for Trondheim, er administrasjonssenter i Levanger kommune, og også et fredet kulturmiljø. De arkeologiske kulturlagene som er bevart her viser en over tusen år lang historie som handelssted, særlig fra 1500-tallet, da handelen jämtene sto sentralt. Trehusbyen i Levanger er unik, og man kan fortsatt oppleve de karakteristiske uthusene og bakgårdsmiljøene.

Levanger er lett tilgjengelig med bil og offentlig transport og har mange muligheter for bespisning og overnatting.

Her kan du utforske Levanger kulturmiljø i Kulturminnesøk:

Gå til kart
Skoltebyen kulturmiljø, Neiden Fra vannvielsen under den russisk-ortodokse gudstjenesten i Skoltebyen. Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Skoltebyen kulturmiljø i Sør-Varanger i Finnmark

Skoltebyen i Neiden var kjerneområdet for det skoltesamiske folket i Norge og ble fredet i år 2000. Tett ved Neidenelva ligger Skoltebyen vakkert til med godt bevarte trehusbygninger og det spesielle St. Georgs kapell, bygget av russiske munker i 1565. Her holdes det hvert år, i august, en russisk-ortodoks gudstjeneste, som alle kan delta på.

Skoltebyen ligger i bygda Neiden, ca. 20 minutters kjøretur fra Kirkenes flyplass. Det finnes gode muligheter for overnatting i Kirkenes og omegn, og mange andre interessante kulturmiljø og kulturminner i området. En road-trip som innbefatter Varangerhalvøya med Mortensnes, Vardø og Hamningberg, anbefales på det sterkeste!

Her kan du utforske Skoltebyen kulturmiljø i Kulturminnesøk: