PRAKTISK INFORMASJON

Hjelp

Her finner du informasjon om hvordan du bruker Kulturminnesøk. Her kan du blant annet lese om søkefunksjoner, bruk av kart og deling av informasjon, samt tips og triks i forbindelse med søk.

Kapitteloversikt for praktisk informasjon

Bruk denne oversikten dersom du ønsker å gå direkte til et av følgende tema:

Søkeveiledning

Slik søker du etter informasjon og utforsker kulturminner i kartet.

Bruk av kartet

Slik bruker du kart for å finne kulturminner.

Kartsymboler

Forklaring på symboler i kartet. Se kolonne til høyre på denne siden.

Tips og triks

Søk på Kulturminne-ID, få flere treff på en gang, eller søk på koordinater.

Kjente feil og problemer

Ikke alt er perfekt, men vi jobber med saken.

Bidra med informasjon

Slik legger du inn et kulturminne inn i kulturminnesøk.

Deling og gjenbruk

Slik gjenbruker du tekster, bilder og annen informasjon på kulturminnesøk.

Søkeveiledning

Det er i hovedsak to fremgangsmåter å velge mellom når du vil søke etter kulturminner i Kulturminnesøk:

Du kan søke etter emneord og navn ved å bruke søkefeltet for tekst, eller du kan finne frem til kulturminner med utgangspunkt i geografi ved å orientere deg i kartet.

I begge tilfeller vil søkeresultatene bli vist både i en liste på venstre side og som markeringer i kartet.

Søke etter kulturminner med søkeord

Du kan bruke søkefeltet på forsiden av Kulturminnesøk til å gjøre et enkelt søk etter kulturminner med søkeord som f.eks «gravhaug», «Tønsberg» eller «Sverre Fehn». Søkeresultatene blir vist på søkesiden, med en liste på venstre side og kartvisningen til høyre.

Du kan endre søket ved å fjerne søkeordet (eller -ordene), legge til flere søkeord, eller fjerne og skrive inn nye søkeord.

Finn kulturminner ved å navigere i kartet

Du kan også ta utgangspunkt i et geografisk område for å se hva slags kulturminner som finnes der. Bruk lenken > Utforsk kart under søkefeltet på forsiden for å komme rett til søkesiden uten å bruke et søkeord.

Menyvalget «Utforsk kart» vil også ta deg til søkesiden fra alle sider på Kulturminnesøk.

Når du åpner kartet vil du kunne se kulturminner i det umiddelbare nærområdet dersom datamaskinen, telefonen eller nettbrettet du bruker har tilgang til informasjon om posisjonen din. (Du må kanskje tillate at Kulturminnesøk får tilgang til denne informasjonen for at dette skal virke.) I motsatt fall vil du se hele Norge, og du kan velge hvilke steder i landet du vil utforske.

Du kan zoome ut og inn så mye du vil i kartet, men for å se hva slags forekomster av kulturminner det er i et område må du begrense størrelsen på kartutsnittet og komme nærmere inn på området du er interessert i. Det betyr at du må velge en oppløsning på 1 kilometer eller mindre for å se markeringene. Er det mange kulturminner i et område vil de til å begynne med grupperes, men jo nærmere du kommer, jo mer detaljerte blir markeringene.

NB: Ved større kartutsnitt med større enn 1 km oppløsning vil du fremdeles se antallet kulturminner i utsnittet i feltet til venstre, men ikke selve markeringene i kartet. Du kan følge med på hvilken oppløsning du ser til enhver tid ved å se på målestokken nederst i venstre hjørne av kartet.

Du kan klikke på en markør for å få se den mest sentrale informasjonen om kulturminnet i en «faktaboble». Klikk på lenken for å se detaljert informasjon (åpnes til venstre for kartet).

De markerte kulturminnene i kartet vil også bli listet opp i feltet til venstre. Når du zoomer ut eller inn i kartet vil listen bli oppdatert samtidig.

Velg mellom flere bakgrunner

Standardvisningen i Kulturminnesøk er Kartverkets kart, men du kan når som helst bytte mellom landkart-, luftfoto- og høydedatavisning for å få den informasjonen du trenger. Høydedatavisningen viser detaljer i landskapet som stammer fra laserscanning av terrenget (også kjent som LIDAR), og viser former og strukturer i terrenget som ikke er synlig på luftfoto eller i kart.

Du kan skifte mellom bakgrunnene ved å velge fra menyen øverst til høyre i kartet.

Se informasjon om et kulturminne

For å se detaljert informasjon om et kulturminne kan du enten velge fra søkeresultatlisten på venstre side, eller klikke på markøren i kartet og deretter på lenken i faktaboblen. Detaljinformasjonen vil nå vises til venstre for kartet, mens listen skjules. Du kan når som helst vise hele søkeresultatlisten igjen ved å klikke på «fliken» øverst til venstre på siden. «Flikene» gir deg til enhver tid mulighet til å velge hvor mye eller lite du ønsker å se av listen, detaljinformasjonen og kartet.
I detaljvisningen vil du få se all informasjon om kulturminnet som finnes i Kulturminnesøk, både den som kommer fra kulturminneforvaltningen, og brukernes egne minner. Du kan legge til egne bilder, video eller kommentarer hvis du har opprettet en bruker og er innlogget.

Det vil variere hvor mye og hva slags informasjon som finnes for hvert kulturminne. Vær oppmerksom på at et kulturminne kan bestå av flere elementer. I slike tilfeller vil du kunne se hvor mange som finnes under fanekortet «Minnet består av», og velge å se mer informasjon om hvert enkelt element ved å velge fra nedtrekksmenyen.

Filtrering av søkeresultatene

Du har mulighet til å avgrense søkeresultatene ved å bruke søkefiltre. Du får frem filtrene ved å klikke på ledeteksten «Filtrering» rett under tekstsøkefeltet på søkesiden.

Kulturminnesøk inneholder informasjon fra både kulturminneforvaltningen og Kulturminnesøks egne brukere. Det er derfor forskjell på hva slags data som er registrert om hvert enkelt kulturminne, og dermed også hvilke filtre som kan brukes for å avgrense søkeresultatene. Det kan lønne seg å prøve seg frem med både filtre «fra forvaltningen» og «fra publikum» for å se hva som gir deg de mest brukbare resultatene for deg.

Alle søk kan avgrenses til et bestemt fylke, og eventuelt også en kommune.
I tillegg har informasjon som er lagt inn av kulturminneforvaltningen en rekke andre filtreringsmuligheter. Filtrene gjenspeiler hvordan kulturminnene er registrert av fagfolk som arbeider med å forvalte kulturminner og dataene er hentet fra Riksantikvarens database «Askeladden». Filtrene bruker derfor enkelte faguttrykk som kan trenge en nærmere forklaring. Du finner en liste over ord og uttrykk som brukes av kulturminneforvaltningen på denne siden.

Under filtre «Fra forvaltningen» vil du finne en rekke valg:

Lokalitet eller Enkeltminne

Som hovedregel er lokaliteter steder, mens enkeltminner kan være konkrete bygninger, gravrøyser, båter eller andre avgrensede kulturminner.

Kategori

Du kan velge hovedkategori av kulturminne i «Kategori», og deretter underkategori i menyen for «Art», hvis du ønsker det.

Datering

Tidsperioder som kulturminner av denne kategorien/arten kan være fra

Vernestatus

Hva slags vern kulturminnet har i øyeblikket.

Alle filtre kan når som helst slås av/deaktiveres ved å klikke på (X)-ikonet.

Bruk av kartet

Du kan se trefflisten fra et søk i sidepanelet til venstre samtidig som du ser kulturminner med posisjon i kartet.

Klikk på et av symbolene i kartet for å se navn, type kulturminne, datering og vernestatus for kulturminnet. For å få en detaljert visning og mer informasjon om kulturminnet klikker du på dets tittel i kart-pop-up eller på det aktuelle kulturminnet i trefflisten til venstre. Da vises detaljert informasjon om det valgte kulturminnet, med beskrivelser, evt. bilder, sentral metadata og evt. Enkeltminner som finnes inn under det valgte kulturminnet. Om du vil utforske i kart der du befinner deg så kan du trykke på posisjon-knappen nederst til høyre i kartet.

Kart på nettbrett og mobil

Kartet er aktivt. Du kan dra i kartet, panorere eller zoome inn eller ut, og du kan alltid trykke på et kulturminne-ikon for å se navnet og gå direkte til det kulturminnet.

Kulturminner lagt inn av Kulturminnesøk-brukere vises med et personsymbol i kartet, og du kan se navnet på kulturminnet og på brukeren som har lagt det inn. For å gå til kulturminnet klikker du på tittelen i pop-up i kartet eller i trefflisten til venstre.

I kartet vises kulturminner fra Askeladden med et blågrått felt med markert blå kant (ved klikk), og enkeltminner med trekanter. Klikk for å se navnet og status for enkeltminnet. Noen kulturminner har sikringssoner rundt seg. De vises som en rød linje utenfor det fargede feltet.

Tips og triks

Vil du slå opp på et Kulturminne-ID-nummer? ID-nummeret søker du nå etter i søkefeltet.

Koordinatene til et kulturminne finnes i metadatabellen til det enkelte kulturminnet. Husk at disse koordinatene er for senterpunktet til kulturminnet, og at du kan se avgrensningen av kulturminnet i kartet på kulturminnesiden.
Trenger du å transformere koordinater kan du bruke verktøy på Norgeskart.no.

Kjente feil og problemer

Nettsidene fungerer dessverre ikke i Internet Explorer, men skal fungere på de fleste andre nyere nettlesere som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera, Safari, m.m.

Ta kontakt om du har spørsmål eller lurer på noe.

Bidra med informasjon

Alle kan bidra med informasjon om kulturminner på Kulturminnesøk – og det er enkelt!

Slik gjør du det

Har du informasjon om kulturminnene i Kulturminnesøk, eller kjenner du til kulturminner som ikke er registrert? Da kan du bidra ved å legge inn kulturminner i kartet med en beskrivelse og laste opp bilder. Du kan også legge til kommentarer og bilder til kulturminnene som allerede er registrert.
Start her med å registrere en brukerprofil, og gå i gang! Har du en brukerprofil fra tidligere versjon av Kulturminnesøk? Bruk da din gamle innloggingsinformasjon. Hvis dette ikke fungerer må du lage nytt passord for å logge inn. E-postadressen din er nå ditt brukernavn. Bruk denne når du logger inn.

Last opp bilder

Har du tatt et bilde av et kulturminne du ønsker å dele på Kulturminnesøk? Du kan laste opp bilder på alle kulturminner du finner i Kulturminnesøk. Slik laster du opp bilder.

Legg inn et kulturminne

Vet du om et kulturminne som ikke er i Kulturminnesøk? Da kan du legge det inn selv, og dermed bidra med informasjon om kulturminner som ikke er registrerte fra før. Logg inn som bruker, og klikk på knappen «Legg til kulturminne» i toppmenyen på siden. Fyll deretter ut feltene i skjemaet, og plasser kulturminnet på kartet. Du kan også laste opp bilder samtidig. Etter at du har lagret vil kulturminnet være synlig for alle, og du kan se dine kulturminner under «Min side». Du kan endre på registreringen senere, og legge til bilder, lenker og videoer.

Legg til en video

Har du en video av et kulturminne du ønsker å dele? Last den opp på YouTube og legg inn en lenke på Kulturminnesøk i feltet «Videoer» på det kulturminnet du har filmet.

Legg inn kommentar eller lenke

Har du mer informasjon om kulturminner i Kulturminnesøk? Da kan du legge inn kommentarer eller legge inn lenker til mer informasjon på andre nettsider. Du finner kommentarfelt nederst på alle kulturminnesidene, og du kan se en oversikt over kommentarene dine på «Min side». Tilbakemeldinger om feil eller annet ved kulturminner registrert av forvaltningen, må sendes til den organisasjonen som har gjort registreringen. Dette ser du under «Lagt inn av».

Deling og gjenbruk

Du kan gjenbruke bilder og tekster du finner på Kulturminnesøk til det du vil, så lenge du følger reglene for deling og gjenbruk.

Lisenser

All tekst og alle bilder du finner på Kulturminnesøk er lisensiert på en av disse fem måtene:

NLOD: benyttes på tekster og innhold fra Askeladden, som er offentlig informasjon.
Creative Commons CC BY: brukes på bilder og på tekster fra brukere.
Creative Commons CC-BY-SA: brukes på en del bilder
CC0 eller PDM (Falt i det fri): brukes på bilder der brukeren har markert bildet til fritt bruk eller der bildet er så gammelt at det ikke lenger har noe opphavsrettslig vern, og dermed kan brukes fritt.

Slik gjenbruker du bilder

Alle bildene du ser på Kulturminnesøk kan du gjenbruke fritt i tråd med vilkårene for bildets lisens. Husk at fotograf alltid skal krediteres når du bruker et bilde! Du må også gjerne oppgi at du har hentet bildet fra Kulturminnesøk.

Slik gjenbruker du tekster

Tekstene på Kulturminnesøk kan du gjenbruke, men også her skal kilde/opphavsperson krediteres. For tekster og informasjon som kommer fra Askeladden skal Kulturminnesøk/Askeladden oppgis som kilde.

For informasjon lagt inn av brukere skal navnet på brukeren oppgis som kilde, og gjerne også at teksten er hentet fra Kulturminnesøk.

Har du spørsmål om bruk av bilder eller tekst fra Kulturminnesøk? Kontakt oss!

Symboler

I kartvisningen i Kulturminnesøk finner du flere ulike symboler. Her er en oversikt som viser hva de ulike symbolene betyr:

 

Illustrasjon av et kulturminne Kulturmiljøer

Illustrasjon av en byggning Bygninger og infrastruktur

Illustrasjon av en byggning Arkeologiske kulturminner

Illustrasjon av en byggning Kirker og kirkesteder

Illustrasjon av en byggning Kulturminne fra publikum

Kulturminnegeometri Kulturminnegeometri

Sikringssone Sikringssone